2019 Asgari Geçim İndirimi Ne Kadar? AGİ (Asgari Geçim İndirimi) nedir?

Asgari Geçim İndirimi 2019 yılı tutarları belirlendi; AGİ 2019 yılı en düşük tutarı 191,88 TL – en yüksek tutar 326,20 TL ‘dir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından karara bağlanan ve asgari ücret tutarının belirlenmesiyle netleşen asgari geçim indirimi tutarları aşağıda yer alan tabloda detaylı olarak gösterilmiştir.

AGİ 2019 tutarı hesaplamalarında asgari ücret tutarı baz alınmaktadır. Yapılan hesaplamalar sonucu AGİ tutarı tüm yıl için geçerli olmaktadır.

01.01.2019 tarihinden itibaren uygulanacak asgari geçim indirimi (agi) 2019 hesaplanmasına ilişkin tablosu aşağıda hazırlanmıştır.

DurumAGİ
Bekar191,88 TL
Evli eşi çalışmayan230,26 TL
Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu259,04 TL
Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu287,82 TL
Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu326,20 TL
Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu326,20 TL
Evli eşi çalışmayan 5 çocuklu326,20 TL
Evli eşi çalışan191,88 TL
Evli eşi çalışan 1 çocuklu220,66 TL
Evli eşi çalışan 2 çocuklu249,44 TL
Evli eşi çalışan 3 çocuklu287,92 TL
Evli eşi çalışan 4 çocuklu307,01 TL
Evli eşi çalışan 5 çocuklu326,20 TL

Asgari Geçim İndirimi nasıl hesaplanır?
Ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarına yıllık

İşçinin kendisi için %50
Çalışmayan ve geliri olmayan eş için %10
Birinci ve ikinci çocuk için çocuk başına %7,5
Üçüncü çocuk için %10
Dördüncü ve daha fazla çocuk için %5’er
indirim uygulanır. Uygulanan indirim matrahı oluşturur ve gelir vergisinin ilk dilimine geldiği için %15’lik orandan işlem görür. %15 ile çarpılan indirimli gelir 12’ye bölünerek her ay ödenen AGİ bulunmuş olur. Bu oranların toplamı ise %85’i geçemez.
Asgari Geçim İndirimi Hesaplama Örneği
Örnek bir agi hesaplaması yapacak olursak, evli ve eşi çalışmayan, 2 çocuklu bir işçinin AGİ oranı %50+%10+%7,5+%7,5=%75 şeklinde hesaplanır. Yıllık asgari ücret toplamı bu yüzde ile çarpılır ve çıkan sonuç 12’ye bölünür. Böylece kişinin alacağı Asgari Geçim İndirimi tutarı hesaplanmış olur.

Asgari Geçim İndirimi’nden kimler yararlanabilir?
Ücreti, gerçek usulde vergilendirilen herkes asgari geçim indiriminden faydalanabilir. Yani Gelir Vergisi Kanununda yer alan 61. maddesindeki ücretleri alanlar, bu indirimden faydalanabilir.

Boşanmış olanlar çocukları için asgari geçim indiriminden yararlanabilir mi?
Çocuk hangi birey üzerinden sağlık sigortasından yararlanıyorsa Asgari Geçim İndirimini o kişi alır.

18 yaşından büyük çalışmayan ve öğrenim görmeyen çocuk için Asgari Geçim İndirimi alınır mı?
Mükellefle birlikte oturan ve mükellef tarafından bakılan 18 yaşından küçük veya 18 yaşından büyük ve öğrenim gören çocuklar için Asgari Geçim İndirimi alınabilir. Dolayısıyla 18 yaşından büyük ve çalışmayan çocuklar için bu indirimden yararlanılamaz.

Asgari Geçim İndirimi’nden kimler yararlanamaz?
Ücretleri diğer ücretler kapsamında vergilendirilenler bu indirimden yararlanamazlar.

Asgari Geçim İndirimi maaşa dahil midir?
1 Ocak 2016’dan itibaren geçerli olan bekar veya eşi çalışan çocuksuz işçi maaşının içerisinde AGİ yer almaktadır. Ancak eşin çalışması ve çocuk durumuna göre artan AGİ ücretinin ayrı bir şekilde ödenmesi gerekiyor.

Asgari Geçim İndirimi ödenmezse ne olur?
AGİ’yi ödemeyen işveren İş Kanunu ve Vergi Usul Kanununa uymadığı için suç işlemiş sayılır. Bu durumda Maliye Bakanlığı re’sen veya ikmalen tarhiyat yaparak işverene vergi ziyaı cezası kesecektir.

İşçi tarafında ise iş sözleşmesi feshedilebilir ve hukuka başvurulabilir.

AGİ Formu nedir?
Daha önce de belirttiğimiz üzere AGİ işçinin yasal hakkıdır. Yine de işverenlerin asgari ücret tespiti yapması için işçinin AGİ formu olarak da bilinen Aile Durum Bildirim Formu’nu eksiksiz doldurması gerekir. Bu formdaki bilgilerin doğruluğu tamamen çalışanın sorumluluğudur. İlgili formda yanlış bir bilgi beyan edildiği ortaya çıkarsa bu durumdan işveren sorumlu tutulmaz. AGİ formu çalışanın özlük dosyasına eklenir. Çalışan evlenirse, boşanırsa ya da çocuk sahibi olursa bu formdaki bilgilerin güncellenmesi gerekir.

AGİ formunda doldurulması gereken bilgiler:

İşçinin adı
TC kimlik numarası
Görevi
Medeni hali
Eşinin adı soyadı
Eşinin çalışma durumu
Çocuk bilgisi
Çocuk sayısı
Burada eşin çalışma durumu ve gelir elde edip etmediğine dikkat etmek gerekir. Söz konusu işçinin eşi çalışmıyorsa, ancak herhangi bir kira geliri varsa, kişinin eşi AGİ hesaplamasına dahil edilmez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir