ABD, Çin mallarına ek vergi getirilmesine devam edecek

Donald Trump, muhtemelen 200 milyar dolarlık daha Çin malına ek gümrük vergisi getirilmesine ilişkin planları uygulamaya koyacaklarını kaydetti ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile ticaret müzekerelerinde anlaşma sağlanamaması durumunda kalan diğer tüm Çin mallarının ithalatına da ek tarife uygulanabileceğini işaret etti.

Trump, Pazartesi günü Wall Street Journal’a verdiği mülakatta, 30 Kasım’da Arjantin’de başlayacak G-20 zirvesinde bir araya geldiklerinde Xi ile anlaşmaya varamamaları halinde kalan 267 milyar dolarlık Çin malının ithalatına tarife uygulamaya hazırlandıklarını belirtti. Trump, ek vergi oranının yüzde 10 ya da yüzde 25 olabileceğini söyledi.

Trump, Apple Inc.’nin Çin’den ithal edilen iPhone’ların ve dizüstü bilgisayarlarının yeni tarifelerden etkilenebileceğini söyledi. ABD Başkanı, Amerikalıların yüzde 10 gümrük vergisi ile “çok kolaylıkla” başa çıkabileceğini sözlerine ekledi.

Trump, ABD’nin Çin ile kabul edebileceği yegane anlaşmanın, bu ülkenin ekonomisini adil bir rekabet ile Amerikalı şirketlere açması olacağını belirtti.

ABD Başkanı, “Yegane anlaşma Çin’in ülkesi, Birleşik Devletler’den gelecek rekabete açması olacak,” dedi ve “Diğer ülkeler düşünüldüğünde, bu onlara bağlı” şeklinde görüş bildirdi.

Eylül ayında, Trump yönetimi, 200 milyar dolarlık Çin malına yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmiş ve bu oranın 1 Ocak’tan itibaren yüzde 25’e çıkarılacağını kaydetmişti. Trump, ABD’nin muhtemelen Beijing’den gelen tarifeleri artırmama talebini kabul etmeyeceğini belirtti.

Hong Kong’da Credit Suisse Private Banking’in Büyük Çin’den sorumlu başkan yardımcısı Tao Dong, “Bu büyük oranda pazarlık taktiği,” dedi ve “Diğer tarafa büyük çaplı bir baskı uygulamak, Trump yönetiminin izlediği yolla uyumlu görünüyor” şeklinde görüş bildirid.

ABD bu yılın başında 50 milyar dolarlık Çin malına ek vergi getirmiş ve Çin de buna aynı oranda misillemede bulunmuştu. Çin daha sonra 60 milyar dolarlık daha ABD malına ek vergi getirerek misillemesini sürdürmüştü.

Wall Street Journal’ın ismini vermediği Çinli yetkililere dayandırdığı haberinde, Trump-Xi görüşmesinden Çinli yetkililerin beklediği temel sonucun ABD’yi tarifeleri artırmaktan kaçınmaya ikna etmek olduğunu kaydedildi.

Trump, Journal’a verdiği mülakatta, tarife sorununa yakalanan Amerikan şirketlerine tavsiyesinin fabrikalarını Amerika’da kurup ürünlerini burda üretmeleri olduğunu belirtti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir