Borsa Nedir? Borsa Türleri Nelerdir?

BORSA NEDİR?

Borsa, belirli kurallar ile talep üzerine edinilen malların için teşkilatlandırılmış iş piyasasına verilen isimdir.1985yılında resmi bir tören ile açılan IMKB, günümüzdeki ismi ile BİST olarak adlandırılmaktadır. 2013 yılı itibari ile Borsa İstanbul ismi ile çalışmalarını sürdürmüştür.

Borsa işlemleri sırasında hisse senedi, tahvil, bono vb yatırım araçları belirlenmiş kurallar üzerine sürekli el değiştirmektedir. Gelişmekte olan bu alım satım süreçlerinde alıcı ve satıcının yüz yüze gelmelerine gerek kalmamaktadır. Alıcı ve satıcı yapacakları bütün işlemleri aracı vasıtası ile yapmaktadır. Borsada yapılan tüm alım satım işlemleri elektronik bir ortamda gerçekleşerek arz ve talep doğrultusuna göre değişkenlik göstermektedir.

Borsada Ne Alınıp Satılabilir?

Borsa genellikle hisse senedi ile bilinmesi ile beraber bunun yanında birçok yatırım araçları bulunmaktadır. Borsada bulunan başlıca tahvil, bono, döviz, endeksler, vadeli işlem, opsiyon sözleşmesi gibi birçok yatırım araçları işlem görmektedir.

Bu yatırım araçlarının her biri farklı özelliklere sahip olmakla beraber, kazanç elde eden yatırımcılar kazançlarını arttırabilmek için hisse senedi portföyünü eşitlemek için ekstra olarak bu yatırım araçlarını da portföylerine dâhil ederek kullanmaktadırlar. Borsa işlemlerinde kazanç elde etmek gibi bir amacınız var ise kesinlikte tek bir yatırım aracını hedef olarak görmemelisiniz. Borsada sadece hisse senedi ile başarılı olmanız çok zordur.

Borsaya Girmek İçin Kaç Lira Olması Gerekir?

Borsaya girmek isteyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Borsaya giriş yapmak için herhangi bir bütçe sınırı yoktur.

Borsaya dilediğiniz miktara göre giriş yapabilirsiniz. Cebinizdeki bütçe isterseniz 50  TL isterseniz! 000 TL olsun borsaya katılabilirsiniz. Borsada önemli olan konulardan bir tanesi çok yüklü ya da çok düşük miktarla giriş yapmanız değil, borsada istikrarlı ve belirlediğiniz yol üzerine hareket etmeniz, sizlere kazandıracaktır.

BORSA TÜRLERİ NELERDİR?

Borsa, işlem şekil türlerime ve işlem görmekte olan yatırım araçları türlerine göre farklı çeşitlere ayrılmaktadır. İşleme açık olan borsa türleri şunlardır:

  • Menkul Kıymetler Borsası
  • Vadeli İşlem Borsası
  • Opsiyon Borsaları
  • Altın ve Kıymetli Maden Borsaları

Görüldüğü üzere, borsaların türlere ayrılmasında yatırım araçlarının içeriği büyük ölçüde belirleyici olmaktadır.

Menkul Kıymetler Borsası

Borsa türleri içinde yer alan ve belki de gündelik yaşamda en çok adını duyduğumuz borsa türü; Menkul Kıymetler Borsası’dır. Bu borsada, şirketlere ait olan çeşitli değerli kâğıtlar yer almaktadır. Bu değerli kağıtların piyasaya arz edilmesinin nedeni ise; şirkete finansman desteği sağlamaktır. Dolayısı ile Menkul Kıymetler Borsası’nda yatırımcılar şirketlere ait değerli kağıtlara yatırım yapmaktadır. Bu değerli kâğıtlar; bino, tahvil, hisse senedi ve kuponlardır.

Vadeli İşlem Borsası

Vadeli işlem borsasında, yatırım aracının belirli bir fiyatta ve belirli bir tarihte salım satımının gerçekleştirilmesi söz konusudur. Bu borsanın kuruluş amacı; risk durumunu dengelemek ve üreticiyi zor durumda bırakmanın önüne geçmektir.

Vadeli işlem borsasında yalnızca belirli bir mal üzerinden değil; kıymetli ürün, döviz ve hisse senedi gibi yatırım araçları üzerinden de işlem yapılabilmektedir.

Opsiyon Borsaları

Opsiyon borsaları, toplum arasında seçmeli olan işlem borsaları olarak da bilinmektedir. Bu borsa türünde, belirli olan bir kıymeti önceden alma ya da önceden satma hakkı bulunmaktadır. Buna göre döviz ya da altın gibi yatırım aracı sahibi olan kişiler, ileri tarihli olarak işlem yapabilme fırsatına sahiptir. Opsiyon borsalarında opsiyon hakkının belirli olan tarihe kadar kullanılmaması durumunda, hak kaybedilmektedir. Yine de bu borsa türü, sağladığı avantajlar nedeni ile risklerine rağmen tercih edilmektedir.

Altın ve Kıymetli Maden Borsaları

Altın ve kıymetli maden borsaları, dövizden sonra gelen ve en önemli yatırım araçlarından oluşmaktadır. Bu borsa türünde yatırım yapılan yatırım araçları tamamı ile değerli madenlerden oluşmaktadır. Altın ve kıymetli maden borsaları, ihracatta ve ithalatta kolaylık sağlaması amacı ile kurulmuştur.

Bu borsada altın, dünya piyasaları ile paralel bir şekilde seyretmektedir. Ve altın fiyatlarına önemli ölçüde etki etmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir