Dolar çakıldı. 29 Kasım’da 5,15 liradan işlem gördü.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın güvercin bir konuşmayla mevcut politika faizi oranlarının nötr seviyelerin biraz altında olduğunu belirterek, bankanın faiz artırımlarına gelecek yıl ara verebileceği sinyalini vermesiyle geriledi.

Euro/TL paritesi ise dolar karşısındaki güçlenmesine paralel artış yaşadı. 29 Kasım sabahı dolar kuru 5.21 ile başladı ve öğlen saatlerinde 5.1344’e dek indi. Euro ise 5.85’ten döndü. Euro/dolar paritesi ise 1.12’li seviyelerden 1.1380’e çıktı.

Dolar kuru artan ticaret savaşlarına yönelik endişelerle yatırımcıların güvenli liman arayışlarına paralel dört gün üst üste yükselişine FED Başkanı Powell’ın New York Ekonomi Kulübü’nde verdiği mesajların ardından son verdi. Güvercin mesajların ardından dolar düşerken, euro değer kazandı.

Fed’in mevcut durumda yüzde 2 ila 2,25 aralığında tutulan politika faiz oranının, nötr seviyelerin biraz altında olduğuna yönelik “güvercin” açıklamaları piyasalarda, bankanın gelecek yıl faiz artırım hızını yavaşlatabileceği veya parasal sıkılaştırmaya ara verebileceği beklentisini yarattı.

Bu beklenti doların değer kaybetmesine yol açarken, avro/dolar paritesi uluslararası piyasalarda 1,1285-1,1288 bandından 1,1390’a yükseldi.

Dolar/TL paritesi ise petrol fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak bir süredir devam eden aşağı yönlü hareketine Powell’ın açıklamaları sonrası hızla devam etti. Dolar kuru 5,2480 seviyesinden önce 5,21’li seviyelere geriledi.

FED kaynaklı ralli gün boyu devam etti. Kur öğlene doğru önce 5.20, ardından 5.15 direncini kırarak 5.1424’ü gördü. Öğleden sonra Yeniden 5.15 üzerine çıkan kur, 15 sularında 5.1344’e dek indi. Euro/TL ise 5.85 altında

Fed’in sağlıklı Amerikan ekonomisine dayanarak 3 yıl önce başlattığı kademeli sıkılaştırmanın politika faizini, ülke ekonomisini dengede tutacak seviyelere yaklaştırdığını belirten Jerome Powell, “Faiz oranları, tarihi standartlara göre hala düşük ve ekonomi için nötr olacağı tahmin edilen seviyelerin biraz altında seyrediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Powell ayrıca, “Fed’in kademeli faiz artırımlarının ekonomik etkilerinin belirsiz olduğunu ve tamamıyla fark edilmesi için bir yıl veya daha fazla zaman alabileceğini” kaydederken, para politikası için önceden belirlenen bir yol olmadığının da altını çizdi.

ABD finans sisteminin istikrarına da değinen Jerome Powell, şirketlerin borç seviyesindeki artışın endişe verici olmasına karşın finans sektörünün genel olarak 2008’deki küresel finansal krizi öncesine kıyasla daha güçlü olduğunu söyledi.

Fed Başkanı Powell, ABD Başkanı Donald Trump’ın kendisine yönelik eleştirileri hakkında ise herhangi bir yorumda bulunmadı.

Trump, son aylarda birçok kez Fed’e ve Powell’a “faiz artırmaya devam ederek hata yaptığı ve ekonomi için büyük risk teşkil ettiği” eleştirilerini yöneltmişti.

Powell ise ülke ekonomisinin yıllık ortalama yüzde 3 civarında büyümeye devam ettiğini, işsizlik oranının yüzde 3,7 ile son 49 yılın en düşük seviyesine gerilediğini ve enflasyonun yüzde 2 hedefine yakın seyrettiğini anlatan Jerome Powell, “Federal Açık Piyasa Komitesindeki meslektaşlarım ve ben, birçok özel sektör ekonomistiyle birlikte güçlü büyümenin, düşük işsizlik ve yüzde 2 civarındaki enflasyonun devam edeceğini öngörüyoruz.” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir