Emeklilere TOKİ Müjdesi 2018 Yılında Geldi!

Emeklilere toki ne zaman başlayacak konusunda merak eden emekliler, sevindirici haberi 2018 yılının gelmesinin ardından almaya başlayacaklar. Zira 2018 yılı emekliler için hem promosyon hem de kira öder gibi ev sahibi olmayı hedeflemekte.

Emekliye Toki Müjdesi

2017 yılında tam 25 bin emekliyi ev sahibi yapan TOKİ, 2018 yılı emekliye toki müjdesi geliyor. Zira kira öder gibi toki’den ev sahibi olmayı düşünenlere sevindirici haber geldi. Emekliye tutarı 350 ile 400 TL arasında değişen miktarlarda ödeme emri vererek kolayca ev sahibi olmak artık gerçek olacak bu yıl.

TOKİ yani başbakanlık toplu konut idaresi olarak emeklilerin tamamını ev sahibi yapmayı amaçlayan hükumet, 2017 yılında binlerce emekliye ev sahibi olma fırsatını sundu. 2018 yılı içinde sosyal konut projesi kapsamında dar ve orta gelirli grupları ev sahibi yapan hükumet, ilgili projeye emeklileri de dahil etti.

Yeni yapılacak olan TOKİ konutları 2+1 ve 3+1 şeklinde olacak. Ancak büyük illerde bu grup 1+1 şeklinde de olması bekleniyor. TOKİ tarafından paylaşılan bilgilere göre, düşük gelirli emeklilerin ev sahibi olması için kira öder gibi ödemelere bağlı olarak evi alması bekleniyor.

Toki Emekliye Ev Hangi İllerde?

Toki öncelik olarak hayata geçirdikleri konutların bitimini bekleyecek. Buna göre kura usulü ile emekliler de devreye alınacak. Emekliler ve dar gelirli aileler arasından seçilen kişilerin sayısı, yapılan toplu konutlara göre belirlenecek. Kura da adı çıkan emeklilerin ön ödemesiz olarak da ev sahibi olabileceği gelen bilgiler arasında. Başta büyük iller olmak üzere İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Batman, Ardahan, Ağrı, vb çoğu illerde projenin bu ay başlaması bekleniyor.

Emekliler için TOKİ’nin talep ettiği şartlara bakıldığında bağlı bulunduğu il için en az 1 yıl ikamet etmesi gerekiyor. Ayrıca kendisinin veya eşinin üzerinde bir daire olmaması da gerekmektedir. Hane gelirinin ise 3200 TL altında olması ve emekli olması şart. Bunları biraz açarsak ;

  1. T.C. vatandaşı ve herhangi bir kurumdan emekli olmanız gerekmektedir.
  2. Toplu konutun yapılacak olan il yada ilçesinde en az 12 ay boyunca oturmuş olmanız gerekmektedir.
  3. Daha önce TOKİ den ister 1+1 olsun ister 3+1 olsun hiç bir şekilde ev almamış ve buna yönelik kredilerden yararlanmamış olmanız
  4. Emekli vatandaşın şahsında yada eşinde veya bakmak ile yükümlü olduğu çocuklarının üzerinde tapu kayıtlı ev olmaması. ( köy evi hariç )
  5. Şayet başvuru yapan emekli İstanbul da ise 3.700 TL diğer illerde ise 3.200 TL den fazla hanesine net gelir girmiyor olması gerekmektedir. Bu rakama çalışan çocuk, eş maaşları dahildir.
  6. Başvuru yapacak olan vatandaşın emekli olaması yada emekli olan eşi vefat etti ise şayet hayatta kalan eşi başvurabilir.

Başvuru evraklarına baktığımızda ise ;

  1. Emekli vatandaşa ait kimlik fotokopisi
  2. Emekli belgesi yada yeni emekli oldu ise sigorta birimden alacağı her hangi bir belge
  3. Vukuatlı nüfus kaydı ve 12 ay boyunda başvuru yaptığı il/ilçede oturduğunu teyit etmek amaçlı adrese dayalı kayıt sisteminden belge
  4. Kendi ve eşinin yada bakmak ile yükümlü olduğu çocukların üzerine herhangi bir konut olmadığını gösteren belge ( tapudan )
  5. Tüm aile fertlerin gelir belgeleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir