Esnaf Kredisi Nedir?

ESNAF KREDİSİ NEDİR?

Esnaf kredisi, ticari işletme sahiplerine verilen bir çeşit ticari kredi türüdür. Bu kredi türünün sağladığı en büyük avantaj; tüm kredilerin faiz oranlarından daha düşük faizli olması, birçok krediye göre daha uzun vadeli olması, ödeme taksitlerinin 3 ayda bir olması, kredi üst limitinin oldukça yüksek olmasıdır.

Esnaf Kredisi Nasıl Alınır?

Esnaf kredisi almak için öncelikle bilinmelidir ki, kullanmak istediğiniz kredinin esnaf kredi kapsamında olması bireysel değil, işletme adına olması gerekmektedir.

Bu kredi türünde şirketlerin içerisinde bulundukları mali durum değerlendirildikten sonra şirket sahibi ve ortakların finansal durumu da büyük önem taşımaktadır. Hem işletmenin kurumsal kredi notu hem de iş yeri sahibinin bireysel kredi notunun iyi olması gerekmektedir. Kredi notunun yanı sıra, işletmenin finansal tabloları da incelenmektedir. Esnaf kredisine başvurduğunuzda, genel anlamda herhangi bir borcu ya da alacağı olup olmadığı sorgulanır.

Esnaf Kredisi Almanın Şartları Nelerdir?

Ticari kredilerde kefil, bankanın uygulamasına göre değişmekle birlikte genel olarak istenmemektedir. Gayrimenkul, ya da herhangi bir ipotek edilecek mal, talep edeceğiniz toplam kredi tutarına göre değişkenlik göstermektedir. Ticari kredi değerlendirilmesinde limitler doğrudan çekilebilen krediler ve ipotekli olarak çekilebilen krediler olarak 2 türde değerlendirilmektedir. Bu durumda ipotek olarak verilecek gayrimenkulün krediye uygunluk şartlarını taşıma da ayrıca istenmektedir. Esnaflara kredi verilme şartları; şirketin veya sahiplerinin bankalarla ilişkileri düzenli olmalı, bankaya bildirilen tüm gelirler yasal olarak belgelendirilebilmeli, kredi başvurusunda bulunan kişinin, şirket adına noter yetkisi bulunmamalı, şirketin yıllık bilanço verileri genel olarak iyi durumda olmalı, vergi borçlarından dolayı e-haciz başlatılmamış olmalı, esnaf kredisi için ipotek verilecekse taşınmaz sahibinin evli olması halinde eş rızası gerekmektedir.  Esnaf kredisi için istenen gerekli belgeler;

  • Ortakların nüfus cüzdanı fotokopisi
  • İmza sirküleri
  • Oda kayıt belgesi
  • Ticaret sicil gazetesi (kuruluş)
  • Güncel vergi levhası
  • Bilanço ve gelir tablosu (en az son iki yıl)
  • Varsa ortaklara ve şirkete ait mal varlığı dökümü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir