İmar barışına 8 milyon 900 bin başvuru yapıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,Palandöken Dağı’ndaki bir otelde kentin yerel yöneticileriyle bir araya gelerek, şehrin sorunları, çözüm önerileri ve mevcut projelerle ilgili bilgi aldı. Bakan Kurum, imar barışıyla ilgili bir soruya cevap verirken de “Türkiye genelinde şu ana kadar 8 milyon 900 bin vatandaşımız imar barışı sürecine başvurdu. Gelir olarak yaklaşık 7 milyar 511 milyon lira gelir söz konusu. Aralık ayı sonuna kadar başvuru süresi ve ödeme süreci devam ediyor. Erzurum genelinde başvuru sayısı 45 bin adet, 15 milyon lira başvuru bedeli alınmış durumda.” dedi.

İmar barışının bu yıl yapılan yapıları kapsamadığına dikkati çeken Kurum, “İmar barışı 31 Aralık 2017 tarihine kadar yapılmış yapıları içeriyor. Bu noktada belediye başkanlarımızı, valilerimizi uyarıyoruz, bu tarihten sonra yapılan yapıların hiçbir şekilde kayda alınmaması ve imar barışına dahil edilmemesi noktasında takipçi oluyoruz, buna ilişkin bakanlık denetim birimlerimiz de sahada gerekli incelemeleri yapıyor.” ifadeleri kullandı.

Bakan Kurum, imar barışına başvuru beklentilerine ilişkin soruya da “Bizim buradaki beklentimiz, 14 milyon vatandaşımızın imar barışından faydalanması. Şu ana kadar imar barışına başvuru sayısı 9 milyona yaklaştı, aralık sonuna kadar devam edecek, inşallah 10 milyon seviyelerine gelip aşacaktır diye düşünüyoruz.” yanıtını verdi.

İmar Barışı Nedir?

İmara aykırılıkları olan yapılar bu aykırılıklardan arınıp imar barışı sayesinde oluşan anlaşmazlığı giderecek şekilde imar barışı imkanı getirecektir. İmar affı yasasında faydalanmak ve başvuruda bulunmak için gerekli evrakların toplanıp harç ücretinin yatırılması durumunda Yapı Kayıt Belgesi verilecek. İmar affı ve Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılara daha önceden verilen yıkım kararları ile henüz ödenmemiş para cezaları iptal edilecek.

İmar Barışına Başvuru Ne Zaman Yapılacak?

İmar barışı başvuruları 8 Haziran’dan itibaren resmen başladı. İmar barışı başvuruları 31 Ekime’e kadar devam edecek. Yapı kayıt belgesi bedeli ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar yatırılabilecek.

İmar Barışı Başvurusu Nereye Yapılır?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kuruluşlara başvuru yapılabilecek. Ayrıca Bakanlar Kurulu’nun bu süreyi 1 yıl uzatma hakkı bulunuyor. Başvuruda bulunan kişiler 31 Aralık 2018 tarihine kadar kayıt bedellerini ödeyebilecek. Kayıt bedeli her bina ve yapıya göre değişiklik gösterecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir