İyi Bir Sicile Nasıl Sahip Olunur

İyi bir kredi sicili sahibi olmak, kişilerin kendi çabasına bağlıdır. Çünkü kredi sicili, kişilerin finansal kuruluşlarla olan ilişkilerine ve var olan borçlarını ödeme alışkanlıklarına bakılarak belirlenmektedir. Bu sebeple, kredi sicilini ortaya koyan kredi notunu yüksek tutmak ya da düşürmek kişilerin kendi elindedir. Bu bağlamda, iyi bir kredi sicili için yapılması gerekenler şunlardır:

  • Kişilerin kredi kartı ödemelerini ve kredi ödemelerini düzenli olarak ve gününde yapması gerekmektedir.
  • Acil ihtiyaç durumları dışında bankaların kredi hizmetleri için sık sık başvuru yapılmamalıdır.
  • Bankaların vermeyeceği meblağ talebi ile kredi ya da kredi başvurusu yapılmamalıdır.

Kişilerin sürekli olarak kredi başvurusu yapması ve olumsuz cevap alması da kredi siciline olumsuz olarak etki eden bir durumdur. Bu sebeple acil ve çok gerekli olmadıkça kredi başvurusu yapılmamalı ve gelir durumuna göre yüksek olan, bankaların kabul etmeyeceği meblâğlar kredi başvurusunda istenmemelidir.

Kara Liste Nedir?

Kredi sicili kötü olanlar ve bankalar için riskli olan kişilerin başında kara liste diye tabir edilen listede yer alan kişiler gelmektedir. Kara listede bulunan kişiler, kredi, kredi kartı ödemelerini 90 gün içerisinde gerçekleştirmeyen ya da kefil olduğu kredi ödemesi yasal takip sürecine girmiş olan kişilerdir.

Normal şartlar altında, kara liste diye bir liste bulunmamaktadır. Kredi Kayıt Bürosu’nun tutmakta olduğu kredi sicili bulunmaktadır ve yasal takip sürecine giren kişiler, halk arasında kara listede olarak nitelendirilmektedir. Dolayısı ile bu kişiler, bankalar için riskli bulunan, kredi ve kredi kartı hizmeti verilmeyen kişilerdir. Bu kişilerin, belli bir süre bankalardan kredi ya da kredi kartı alabilmesi mümküm olmadığı için kara liste tabiri kullanılmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir