Kara Liste

Kara Liste Nedir?

Kara liste, Merkez Bankası tarafından tutulduğu çek senet bilgilerinin ve bireysel kredilerin kayıt altına alındığı bir veri tabanıdır. Kredi sicili ve kredi sicil kaydı isimleri ile de adlandırılmaktadır. Kredi Kayıt Bürolarının ayrıca tutmuş olduğu kredi notu ile kara liste  karıştırılmamalıdır.  Kredi başvuruları değerlendirme süreçleri bu iki sistemden yararlanılarak yapılmaktadır. Kredi Kayıt Bürosu banka verileri ile oluşan bir kuruluş olmasıyla beraber, kişilerin finansal geçmişlerini kayıt altına alarak kredi puanı, kredi sicili isimleriyle de adlandrılırılan ve kredi geçmişinin olumlu olumsuz bilgilerini içermektedir. Kara liste ise Merkez Bankası tarafından kayıt altına alınmaktadır. Kredi sicil kaydı borcunu ödeyemeyen ve yasal takip sürecine düşmüş olan kişilerin kaydını tutmaktadır.

Kara Listeye Nasıl Girilir?

Kara liste sürecinde 90 gün boyunca ödenmeyen borucunuz yasal takip sürecine girer ve daha sonra Merkez Bankası tarafından kara listeye kayıt edilir. Kara liste kaydınız, borç kapatıldıktan sonra ortalama 5 yıl sonra silinmektedir. Bu süreç içerisinde tekrar kredi başvurusu yapabilir duruma gelebilirsiniz fakat bankaların tekrar kredi verme ihtimalleri oldukça düşüktür. Kara listeden çıkmış olsanız dahi bankalar sistem üzerinden geçmişteki kayıtlarınıza ulaşarak, kara liste kaydınızı görebilir ve olumsuz olarak geri dönüş yapabilirler.

Kara Listeden Ne Zaman Çıkılır?

Kara listeden çıkmak yani kredi sicili temizlemesini yapmak, kara listeye girmek kadar kolay değildir. Çünkü kara listeden çıkmak için söz konusu borcun ödenmesi yeterli olmamakta; üzerinden belli bir zaman geçmesi gerekmektedir. Bu süre ise; 5 yıldır. 5 yıl sonunda kişilerin kredi sicili temiz bir hale geliyor.

Borçların ödenmesi ve 5 yılın geçmesinin ardından “borcu yoktur” kağıdının alınması ile kişiler tekrardan kredi ve kredi kartı gibi bankacılık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Kredi sicili her ne kadar temizlenmiş olsa da, kişiler kara listeden çıkmış olsa da bankalar, kendisine başvuruda bulunan tüketicilerin geçmiş işlemlerini görebilmekte ve kara listeye girilmiş olduğunu görüntüleyebilmektedir. Dolayısı ile her ne kadar kara listeden çıkılmış olsa da, yasal olarak kredi ve kredi kartı hizmeti almaya yasak bulunmasa da bankalar bu kişilere karşı önyargılı davranabilmektedir. Bu sebeple mümkün olduğunca kara listeye girilmesine neden olabilecek tutumlardan uzak durulmalı, yapılması gereken ödemeler zamanında yapılmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir