Vadeli Döviz Tevdiat Hesabı Nedir?

Bankalar sadece nakdi destek almak için değil sahip olduğumuz birikimi değerlendirebileceğimiz resmi kurumlardır. Hemen hemen her bankanın müşterilerinin  birikimlerini değerlendirmelerine yardımcı olan bankacılık ürün ve hizmetleri bulunmaktadır. Bankaların yatırım aracı işlevini üstlenirken en yaygın olarak verdikleri yatırım hesabı türü vadeli hesap olarak karşımıza çıkar. Vadeli hesap müşterinin sahip olduğu nakdi birikimi tercih ettiği bankada değerlendirebileceği bir yoldur. Vadeli hesaplar, Türk Lirası cinsinden açılacağı gibi farklı para birimleri üzerinden tanımlanabildiğinden döviz tevdiat hesabı olarak işlem görmektedir.

Vadeli hesaplarda banka yetkisinde açılan mevduat hesaplarından farklı olarak taraflarca belirlenen bir süre boyunca yatırılan paranın kullanılmaması esası vardır. Belirlenen süre bir ay ile bir yıl arasında değişkenlik göstermektedir. Vade bitimine kadar yatırılan tutar müşteri tarafından herhangi bir müdahalede bulunulmadığı sürece hesapta bekler ve belirlenen faiz oranı üzerinden işlem görerek artmaya başlar. Faiz tutarı vade bitimi itibari ile anaparaya yansıtılır ve müşterinin talebi doğrultusunda hesaba aktarılır ya da tekrar vadelendirilerek yatırım aracı olarak kullanılmaya devam eder.

Vadeli Döviz Hesabı Nasıl Kullanılır ?

Vadeli döviz hesabı standart vadeli hesaplardan farklı olarak farklı bir para birimi cinsinden açılır. Vade süresi yine taraflarca belirlenir ve vadeli döviz hesabı içerisinde bulunan paraya belli bir faiz oranı uygulanır. Türk Lirası ile açılmış olan vadeli hesaplardan farklı olarak içeride bulunan mebla hem belirlenen vade sonu faiz oranından hem de dalgalanmalar yaşayabilen döviz kurundan etkilenmektedir. Yani vadeli döviz hesaplarında dolar cinsinden yatırılmış olan para söz konusu ise,ve bu para üç aylık vadeli döviz hesabına yatırılmışsa içeride bulunan mebla hem üç ay sonunda anaparaya yansıtılacak faiz oranından, hem de üç aylık süreç içerisinde dolar kurunda meydana gelen değişikliklerden yukarı ya da aşağı yönlü olarak etkilenecektir.

Bankalar genellikle döviz tevdiat hesaplarına Türk Lirasına göre çok daha düşük bir faiz oranı verirler. Ayrıca bu hesapların vergi oranları da Türk lirası vadelilere göre daha yüksektir. Bu sebeple genel olarak portföyünüzdeki paranın tamamını değil, riski azaltmak açısından %20-30’luk kısmını döviz vadelide tutmanız tavsiye edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir