Vadeli mevduat hesabı nedir? 10.000 TL Aylık ne kadar faiz kazandırır?

Bankaların müşterilerine sunduğu vadeli mevduat hesabı; getirilen paraların hiç dokunulmamak şartıyla belirli bir süreliğine bankaya bırakılması ve bankanın da karşılığında faiz ödemeleri yapmasıdır. Mevduat kelimesi anlam olarak; birikimlerin değer kazanmasını içerir.

Vadeli mevduat ise birikimlerin belli bir süreliğine değer kazanmasını ifade eder. Yani bankaların sunduğu günlük, aylık ve yıllık bağlama seçenekleri ile paraların değerlendirilerek; hem saklanmasını hem de artı kazanç sağlanmasıdır.

Vadeli mevduat hizmetini hemen hemen herkes duymuştur. Bankalarda para değerlendirme yöntemlerinden en risksiz olanıdır. Çünkü belirlediğiniz vade sonunda hem anaparanızı hem de faiz gelirinizi rahatlıkla alırsınız.

Bu hesabı kullanırken 1, 3, 6, 12 ay şeklinde kendinize bir plan yaparsınız ve elinizde bulunan paranızı bankaya yatırırsınız. O süre içerisinde paraya dokunmaz ve sonunda gelirinizi elde edersiniz.

Vadeli mevduat hesabı için öncelikle normal mevduat hesabının olması gereklidir. Normal hesabınız üzerinden vadeli mevduat açılır ve kullanıma başlanır. Bu durum bankalarda değişiklik gösterse de genel olarak prosedür bu şekilde uygulanır.

Çünkü vadeli mevduata bağlanma ve çözülme zamanlarında o hesaptan giriş ya da çıkış olarak, normal hesaba para transferleri gerçeklemektedir. Normal hesap açılışı yapıldıktan sonra yanına vadeli mevduat hesap açılış işlemi de yapılır.

Bankalarda hesap açılış işleminin ardından vadeli olarak bağlamak istediğiniz tutarı belirlersiniz. Yapacağınız anlaşma sonucunda günlük, aylık, yıllık seçeneklerden birini belirler ve vade oluşumunu yaptırırsınız.

Sonra elinizde olan tutar üzerinden vadesine göre faiz oranı belirlenir ve paranız bağlanır. Vade sonuna kadar da bu paraya dokunamazsınız. İhtiyacınız olduğunda bu paranın faize tabi olmayan kısmını yani ana parayı çekebilirsiniz. Fakat böyle bir durumda herhangi bir gelir elde edemezsiniz.

Vadeli hesap açtırmak çok kolay biriktirmiş olduğunuz para ile banka şubesine gidip eğer daha önce hesabınız yoksa Nüfus cüzdanınız ile açtırabiliyorsunuz ayrıca sizden aşağıdaki bilgiler istenir;

Ev ya da iş yeri adresleriniz

Sabit veya cep telefonu numaranız

Çalışıyorsanız meslek bilgileriniz

Size bankacılık Hizmet sözleşmesi imzalatılır. Bir kopyasını da size verirler.

Kırık Vadeli Mevduat

Bu tür mevduat hesabı normal mevduat hesabının verdiği vade vakitlerine uyulmadığında uygulanan hesaplardır. 1, 3, 6, 12 ay ve üstü vadeler vadeli hesap için geçerlidir. Kırık vadeli mevduat hesabında ise 1 ile 3 ay arasında ya da 3 ile 6 ay arasında vade isteyenler için uygulanıyor. Bu hepsi için geçerlidir. Böylelikle müşteri, vadeyi bozmak yerine kendi beklediği kadar vade yaptırır ve kazançlardan mahrum kalmaz.

10.000 lira aylık ne kadar faiz kazandırır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir