Findeks Notu Yükseltme Yöntemleri Neler?

Bazı durumlarda kredi notu yerine Findeks notu ifadesini görebilirsiniz. Findeks notu, bankaların dikkate aldığı kredi notu olarak belirlenebilir. Yüksek bir Findesk notuna sahip olmak;

Kredi Hayat Sigortası

Kolay kredi kullanımı
Düşük faizli kredi kullanımı
Birden fazla kredi kartı alabilme
Farklı bankalardan kredi kullanabilme

gibi avantajları sağlayacaktır. Kredi notuyla eş anlamlı olarak kullanıldığı için bu not da oldukça önemlidir. Düşük Findesk notu aynı zamanda düşük kredi notu anlamına gelmektedir. Bu nedenle kredi notu yükseltme yöntemleri Findeks notu yükseltme yöntemleri olarak da ele alınabilir.

Kredi Notu Değerlendirme ve Findeks Risk Grupları
Bankalar size kredi veya kredi kartı vermeden önce sizin kredi notunuzu değerlendirirler. Bu değerlendirme ise Findeks risk gruplarına göre yapılır. Bu sistem içerisinde 5 adet grup belirlenmiştir. Risk gruplarının kullanımı, bankaların hızlı bir şekilde başvurulara cevap vermesine olanak tanır.

Öncelikle 5 risk grubuna ve bunların ne anlama geldiğine bakalım.

1-699: En Riskli
700-1099: Orta Riskli
1100-1499: Az Riskli
1500-1699: İyi
1700-1900: Çok İyi

Bu risk grupları incelendiğinde, en riskli grubun kredi alması pek mümkün değildir. Bankalar, en riskli grupta yer alan kişilerin kredi ve kredi kartı başvurularını anında reddederler.

Orta riskli grupta ise kredi ve kredi kartı başvurusunun reddedilme olasılığı oldukça yüksektir. Az riskli grubun kredi ve kredi kartı başvurularının kabul edilmesi yüksek olasılığa sahiptir. İyi grubun ise başvuruları kabul edilecektir. Çok iyi grubu, bankacılar ve finans sistemi açısından en güvenli ve risksiz grup olarak kabul edilir. Bu nedenle de en hızlı ve düşük faizli krediler “Çok İyi” grubunda yer alan kişilere verilir.

Kredi Notu Dışında Kredi ve Kredi Kartı Alımını Etkileyen Faktörler Var mı?
Bankalar, kredi veya kredi kartı verirken öncelikli olarak Findeks kredi notunu dikkate alırlar. Fakat istisnalar da mevcuttur. En az riskli grupta almak her zaman kredinin onaylanacağı anlamına gelmeyeceği gibi en riskli grupta yer almak da her zaman kredinin reddedileceği anlamına gelmez.

Bankalar, kredi notuna ek olarak kredi verme işlemi sırasında toplam borcunuza da bakmaktadır. Bankaların kredi verirken değerlendirdiği bir diğer kriter ise gelirinizin yarısıyla ödeme yapacağınızdır.

Bu nedenle toplam borcunun eğer gelirinizin yarısına yakın bir seviyede olursa kredi alma şansınız düşecektir. Aynı zamanda düzenli bir gelir göstermek, çalışılan kurum gibi faktörlerde bankaların kredi vermesini etkilemektedir. Tüm bu ek faktörlerin kendi avantajınıza çevirmek için kredi notu yükseltme yöntemleri arasından birini seçerek uygulayabilirsiniz.

Kredi Notu Yükseltme Yöntemleri

Kredi notu yükseltme yöntemleri, bankaların size kredi verme ihtimalini arttıracak yöntemler arasında yer almaktadır. Bu yöntemleri izleyerek bankalar gözünde itibarınızı arttırabilir ve kredi alma şansınızı yükseltebilirsiniz.

Kredi notu yükseltme yöntemlerinden en önemlisi bankalara olan tüm borçlarınızı zamanında ödemektir. Kredi kartı ödemelerinizi zamanında yaparsanız, kredi notunuzu kolay bir şekilde yükseltebilirsiniz.

Kredi kartlarınızın sadece asgari borcunu değil tüm borcunu ödeyin. Bu şekilde bankaların gözünde borçlarını düzenli ve tam olarak ödeyen müşteri imajı yaratabilirsiniz.

Kısa dönemli ve düşük miktarda kredi alın ve ödeyin. Genellikle ihtiyaç kredisi altında düşük faizli ve düşük miktarlı krediler kredi notunuzu yükseltmek için oldukça faydalı olacaktır.

Eğer bankacılık ürünlerinin hiçbirini kullanmıyorsanız, en azından düşük limitli bir kredi kartı çıkarın. Bankacılık ürünlerini kullanmamak, kredi notunuzun oluşmamasına neden olacaktır. Bu durumda ise bankaların değerlendirebileceği bir kredi notu olmayacaktır. 1.000TL limitli bir kart çıkararak bu kartı düzenli olarak ödemek, kredi notunuzun ve Findesk notunuzun yükselmesine yardımcı olacaktır.

Kredi kartı limitlerinizi çok yüksek tutmayın. Çünkü yüksek limitin kredi notuna etkisi yoktur. Sadece düzenli bir şekilde kart ödemesi yapmak kredi notunuzu yükseltecektir.

Kredi kartı ve kredi hariç elektrik faturası, su faturası gibi ödemelerinizi düzenli olarak yapın. Bu ödemelerin doğrudan bir etkisi olmasa da borçlu görünmemek bankalar açısından olumlu olarak karşılanacaktır.

Vadesiz hesabınızda aktif olarak para giriş çıkışının olmasını sağlayın

Kredi çekmeden önce banka hesabınızda toplu para tutmaya çalışın.

Aynı anda birden fazla bankaya kredi başvurusu yapmaktan kaçının.

Bu, bankaları gözünde imajınızı olumsuz etkileyecektir.

Ne kadar sıklıkla kredi çektiğinize dikkat edin. Çok sık kredi kullanmak sanılanın aksine kredi notunuzu olumsuz etkileyebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir